Vatsalihasten erkauma

Diastasis recti

Vatsalihasten erkauman hoito Tuntumassa

Vatsalihasten erkauma tarkoittaa yksinkertaisimmillaan suorien vatsalihasten, oikean ja vasemman puolen, erkaantumista toisistaan ja niiden välisen jännesauman venymistä. Vatsalihasten erkaumaa voi esiintyä kenellä tahansa, synnyttäneiden naisten lisäksi myös ylipainoisilla ihmisillä, miehillä sekä aktiiviliikkujilla ja urheilijoilla. Nopea painonnousu ja raskas harjoittelu voivat myös aiheuttaa suorien vatsalihasten erkauman.

Mikä on vatsalihasten erkauma?

Vatsalihasten erkauma (diastasis recti) syntyy, kun vatsalihaksia yhdistävä valkoinen jännesauma (linea alba) venyy ja suorat vatsalihakset siirtyvät etäälle toisistaan. Normaalisti jännesauman leveys on alle 2 cm, mutta erkaannuttuaan se voi venyä jopa 15 cm leveyteen.

Jännesauman venyminen on luonnollista raskauden aikana, koska kasvava kohtu tarvitsee lisää tilaa. Ongelmia voi syntyä, jos jännesauma ei raskauden jälkeen palaudu ja vatsalihakset jäävät erilleen. Suurin osa vatsalihasten ja valkoisen jännesauman spontaanista palautumisesta tapahtuu kaksi kuukautta synnytyksen jälkeen. Noin kolmasosalla naisista erkauma on vielä vuoden päästä, eikä se pienene ilman kuntousta. Vuoden jälkeen spontaania palautumista ei enää tapahdu, mutta kuntoutuksella saadaan muutoksia aikaan – vielä useiden vuosienkin kuluttua.

Erkauman syntymiseen vaikuttavat tekijät

Raskauden aikaiset hormonaaliset muutokset ja kasvavan kohdun aiheuttama mekaaninen rasitus ovat pääasialliset syyt suorien vatsalihasten erkauman syntyyn. Muita tekijöitä ovat:

  • ylipaino
  • synnyttäjän korkea ikä >34v
  • kudostyyppi
  • isokokoinen lapsi
  • monikkoraskaus
  • liiallinen lapsivesi
  • peräkkäiset raskaudet
  • sektio

Edellä mainittujen lisäksi liikuntatottumukset sekä raskaus- että lapsivuodeaikana vaikuttavat suorien vatsalihasten erkauman suuruuteen. Liikunta ei saa kuormittaa liikaa linea albaa raskauden aikana eikä synnytyksen jälkeen. Liian pian synnytyksen jälkeen aloitettu ja väärin kuormittava liikunta voi aiheuttaa erkauman.

Toisaalta myös liikkumattomuus raskausaikana ei ole hyväksi. Erityisesti lantionpohjan lihaksia ja syviä keskivartalon lihaksia tulisi harjoittaa säännöllisesti.

Luitko jo? Lantionpohjan fysioterapia

Vatsalihasten erkauman tunnusmerkit

Keskivartalon voi ajatella olevan tynnyri, jonka pohjana ovat lantionpohjan lihakset, kantena pallea ja tynnyrin kyljet muodostuvat syvistä vatsa- ja selkälihaksista. Vatsalihasten erkauma siis halkaisee tynnyrin etuosan. Lantionpohjan lihasten toimintahäiriöt liittyvät erkaumaan, joten yleensä myös tynnyrin pohja vuotaa. Ei siis ole ihme, että selkä väsyy ja ryhti painuu kumaraan.

Usein erkaumasta kärsivät kiinnittävät huomiota ulkoisiin seikkoihin: vatsa pömpöttää ja suoria vatsalihaksia jännittäessä vatsan keskelle nousee harjanne tai vatsan keskilinja uppoaa. Vatsan tuntuu keskilinjasta pehmeältä ja siihen voi muodostua tyriä. Yleinen voimattomuus ja kehonhallinnan heikentyminen laitetaan usein vauva-ajan väsymyksen piikkiin, mutta nekin voivat johtua erkaumasta. Kuten myös hengityksen rajoittuneisuus.

Lantionpohjan ongelmat liittyvät läheisesti erkaumaan, joten arjen haittana voivat olla myös virtsankarkailu, ulostamisvaikeus ja lantionpohjan laskeumat.

Mistä tietää ovatko vatsalihakset palautuneet yhteen synnytyksen jälkeen?

Jos tunnistat itsessäsi edellä kuvailtuja oireita, palautuminen on mitä luultavimmin kesken. Ongelmia ei kannata kuitenkaan jäädä yksin pohtimaan. Ota siis yhteyttä asiuantuntevaan fysioterapeuttiin, joka tutkii tilanteesi. Tuntuman ajanvaraukseen pääset kätevästi tästä, voit varata suoraan ajan tai mikäli sinulla heräsi kysymyksiä – ota rohkeasti yhteyttä Tuntuman Sallaan, Satuun tai Sofiaan, keromme mielellämme lisää.

Naisten Hyvinvointikeskus Tuntuma tarjoaa asiantuntevat ja kokonaisvaltaiset naisten hyvinvointipalvelut. Toimitilamme sijaitsevat Oulun Limingantullissa. Varaa aikasi tästä. Nähdään Tuntumassa!

Facebook

Jaa tämä sivu